A reishi a Ganoderma nemzetséghez tartozó fás gombafaj, amely számos jótékony tulajdonságokkal rendelkező ázsiai gombát foglal magában.
A világ meleg és mérsékelt éghajlatú területein, különösen Ázsiában, Észak-Amerikában és Európa egyes részein található meg, ahol a legjobban elhalt vagy legyengült keményfákon, például tölgyeken, bükkfákon és szilfákon növekszik.
A reishi a természetben jellegzetes fényes, vese alakú vagy kerekded, dúsan vörösesbarna kalapjáról ismerhető fel, innen a neve: pecsétviaszgomba.
Fás szerkezete miatt közvetlen fogyasztásra nem alkalmas, de a természet igazi alkímiáját tartalmazza: rengeteg bioaktív vegyületet, amelyek igazi áldást jelentenek testünk, belső egyensúlyunk és vitalitásunk számára.
Bár ma még sok ember számára ismeretlen, ez a gomba évezredek óta nélkülözhetetlen része a kínai gyógynövényhagyománynak, ahol Lingzhi, azaz „a szellemi erő gombája”, „csodagomba” és „a hosszú élet gombája” néven is emlegetik.
Az ősi Kínában az egyik legértékesebb gyógynövénynek tartották, amelyet a császárok és a nemesek számára tartottak fenn. A hosszú élet, az erő és a belső béke szimbólumának tekintették, mivel úgy vélték, hogy erősíti a testet, felélénkíti a szellemet és belső egyensúlyt teremt, és gyakran szerepelt a szent rituálékban.
Többféleképpen készítették - leggyakrabban teaként vagy főzetként, amikor a szárított gombaszeleteket hosszú ideig vízben főzték, hogy kivonják belőlük a jótékony hatású vegyületeket. Egyes esetekben porrá őrölték, és tonikumokhoz adták, vagy erjesztették, hogy növeljék a hatékonyságát.