A maitake, vagy bokrosgomba (latinul Grifola frondosa) egy olyan ehető gombafajta, amely egyedi alakjáról és az emberi szervezet számára számos előnyös tulajdonságáról ismert. Kelet-Ázsiában őshonos, de Észak-Amerika és Európa egyes részein is honos.
A természetben a lombhullató erdőkben található meg a fák, például a tölgyek és a gesztenyefák törzsén. Nyártól kora őszig nő. Különlegessége, hogy egy csomóban nő, amelynek átmérője meghaladhatja az 50 cm-t és súlya több kilogrammot is elérheti, ezért kapta a „gombák királynője” becenevet. A fürt több kalapot tartalmaz, amelyek színe a szürkésbarnától a szürkésfekete színig terjed, gyakran hullámos szélűek.
A maitake gombát a konyhaművészetben gazdag aromája és húsos állaga miatt tartják nagyra. Íze jellegzetesen diós és földes. Levesekben, mártásokban, kevergetve sült ételekben vagy köretként használják. Szárításra, tartósításra és erjesztésre is alkalmas.
A hagyományos japán kultúrában különleges helyet foglal el. A maitake név japánul „táncoló gombát” jelent. Ez a név arra a legendára utal, hogy ritkasága miatt az emberek örömükben táncra perdültek, amikor rátaláltak, mivel rendkívül értékes volt - mind kulináris, mind gyógyászati célokra.
Ma, a kereskedelmi célú termesztésének és Ázsiából történő exportjának köszönhetően a maitake világszerte elterjedt, mivel jótékony tulajdonságai és bioaktív anyagokban, például vitaminokban, ásványi anyagokban és poliszacharidokban való tartalma miatt rendkívül népszerű.